PÁLYÁZATOK PÁLYÁZATOK

A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges: fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani. Bővebben

NAPKOLLEKTOR

Vitosol100

Vitosol200

Vitosol300

Szelektív bevonatú síkkollektor

Közvetlen átfolyású vákuumcsöves napkollektor

Heatpipe-elv alapján működő vákuumcsöves napkollektor

Szeretne lelkiismeret-furdalás nélkül lopni úgy, hogy senki sem bünteti meg érte, és még a környezetét is kíméli? Lopja a napenergiáját!

A napenergia alapvető felhasználása az amikor a kertben egy fekete hordót feketére festenek, és estére meleg vízzel lehet fürdeni a nyári tusolóban Régebben a házépítéseknél a tornácok célja is az volt, hogy télen amikor alacsonyan jár a nap akkor besütött az ablakon nyáron a magasan járó nap pedig a tetőt sütötte, és nem a benti hőmérsékletet növelte.

Azonban ami a fekete hordó a meleg víznél, az a hűtésnél a fúrt kút hideg vize. Ugyanis ha a hideg kút vizet egy hőcserélőn átengedve azt a falunkba vezetjük akkor egy sugárzó, egyszerű és olcsó, valamint olcsó üzemű hűtést kapunk. Hőérzetünk a pincei hideghez hasonlót fog találni a nappaliban is. Ahogy a külső hőhatások sugárzás formájában érik a szervezetet, akkor a szervezetünk is a plusz hőt sugárzás formájában adja le, aminek az lesz a következménye, hogy nem fogunk izzadni.

Lássuk, hogyan néz ki egy működő berendezés:

A napenergia gyűjtése, tárolása illetve felhős időben a víz után fűtése egy 2 hőcserélős tárolóban történik, tapasztalatok szerint ez a legjobb megoldás. A tároló aljába kerül a vezetékes hálózatból a hideg víz. A napenergia minden esetben a lehető leghidegebb ponton fejti ki hatását, így biztosítható, hogy szűrt napfény esetén is maximálisan kihasználhassuk a kollektorok teljesítőképességét. Amint a napsugárzás intenzitás elegendő ahhoz, hogy a napkollektor néhány fokkal túlmelegedjenek a tároló aljában lévő hő érzékelő ponthoz képest, az elektronika parancsot ad a szivattyúnak az üzemre. A hőközlő folyadék megmozdul, és a hő energiát a tárolóban épített hőcserélőn keresztül, az édesvíznek adja át. A hőcserélő környezetében felmelegített víz a gravitáció hatására fölszáll, és a hőmérsékletének megfelelő helyét elfoglalja a tartályban, melyben igen erős rétegződés figyelhető meg.

Az után fűtésre beépített eszköz, amely elektromos patron, vagy a kazán hőcserélője is lehet, fizikailag mindig a solár hőcserélője fölött helyezkedik el. Ez a műszaki megoldás egy részről azt eredményezi, hogy a segédenergia csak egy biztonsági meleg vízkészletet fűt, tág teret engedve a napenergiának. Másrészről kevésbé napsütéses napokon az utánfütő regiszter már előmelegített vizet melegít, így kevésbé hűti vissza a kazán fűtővizét, ezzel is energiát takarítva meg.

1. Szivattyú
2. Golyós csap
3. Keverő szelep
4. Fűtő patron
5. Hőmérő
6. Vízgyűjtő
7. Szelep
8. Nyomásmérő
9. Tágulási tartály
10. Leeresztő szelep
11. Biztonsági szelep
12. Lefolyó
13. Szelep
14. Vezérlés
15. Hőmérő
16. Légtelenítő
REFERENCIÁK REFERENCIÁK

Elege van már a porszívózás bosszúságaiból? Nem hallja közben a televíziót, vagy a rádiót? Nem tekeredik föl a vezeték? Bővebben