PÁLYÁZATOK PÁLYÁZATOK

A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges: fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani. Bővebben

FALFŰTÉS

Biztosan hallotta már a következő kifejezést: „hidegek a falak” Mit szólna egy olyan rendszerhez, amire ez a kifejezés, a legmelegebb nyári hónapokban tökéletesen alkalmas, ezzel szemben viszont a hideg téli hónapokban, nyugodtan használhatjuk rá a de „melegek a falak” kifejezést. A hősugárzás -mint a kiváló komfortérzet elérésének hatékony módja. Ön bizonyára ismeri a hagyományos központi fűtéses rendszereket, amik oly módon fűtenek, hogy a helyiségek levegőjét felmelegítve, azt a fajsúlykülönbség elve alapján cirkuláltatják. A hőérzeti kutatások ugyanakkor azt bizonyítják, hogy komfort érzetünk szempontjából a levegő hőmérsékleténél van egy fontosabb tényező is. A meleg sugárzás érzékelése. Ennek jelenlétében ugyanis az ember h?érzete alacsonyabb környezeti hőmérsékletet igényel, ugyanakkor komfortérzete mégis biztosított. Gondoljon csak egy tavaszi felhős napra. Kellemetlen. Aztán a felhők közül kibújik a Nap és bár a környezeti hőmérséklet nem változik, mégis kellemes meleget érzékel. A falfűtés működésekor is hasonló történik, csak zárt térben. A felmelegített falfelület a hőt legnagyobb részben sugárzással adja át a helyiségekben tartózkodóknak (biztosítva a kiváló komfortérzetet), miközben a helyiségek levegőjének hőmérsékletét 2-3oC is csökkenthetjük a hagyományos rendszerekhez képest.

Nagyobb teljesítmény:

A padlófűtéses rendszerek csak 80-100W/m hő leadására képesek, mert a padló hőmérséklete a láb érzékenysége és egészségügyi okok miatt csak 29oC lehet. Ugyanakkor a falfűtésnél a 10 mm-es külső átmérőjű polietilén csőrendszerben 40-45oC meleg víz kering, így a fal felületi hőmérséklete jóval magasabb (38-40oC). Ezért a 200-240W/m hő leadás is biztosítható. Ezáltal ebben az esetben a rendelkezésre álló falfelületek kielégítik az épület hőigényét, vagy ha mégsem, akkor a rendszer kiválóan alkalmas a mennyezet illetve a padló megfűtésére is.

Energiatakarékosság

A falfűtéssel elérhető hőmérsékletcsökkentési lehetőség már önmagában 12-15%-os energia-megtakarítást jelent. Ezen túlmenően, mivel a helyiség leveg? hőmérséklete függőleges irányban lényegesen egyenletesebb, mint a konvekciós fűtéseknél, a további megtakarítás kb. 5-8%. A padlófűtéshez képest lényegesen gyorsabb szabályozás átlagosan 5%-ot jelent. Annak ellenére tehát, hogy a külső fal fűtése esetén a külső tér felé hőveszteség alakul ki (kb. 10W/m2 többletveszteség a fűtött falfelületen), összességében mégis kisebb energiafelhasználás szükséges.

Elegánsan rejtett beépítés

A falfűtés kifejezett előnye, hogy a rögzítő sínekkel a közvetlen falazatra erősített és normál vakolattal eltakart "csőkígyók" egyáltalán nem láthatóak, így a rendszer a helyiségek értékes használati teréből nem foglal helyet és esztétikailag sem zavaró. Különösen jelentős lehet ez íves fallal tervezett helyiségek (gyakran pl. nappalik) vagy tetőtéri ferdesíkok esetén, ahol az optimális megoldást jelentheti. Természetesen kihasználható ez az előny szállodák, üzletek, galériák, uszodák, templomok, exkluzív belsőépítészeti megoldások elegáns kivitelezésére, vagy akár gépkocsi lehajtók fűtésének megoldására is. A rejtett rendszer hőfóliával láthatóvá tehet?!

Élettani és egészségügyi hatások

A lakótér alacsonyabb hőmérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzetileg frissebbnek érzi magát és nő az agy teljesítőképessége. Orvosi szempontból figyelemre méltó, hogy falfűtésnél a helyiségek porterhelése jelentősen csökken a légventilláció hiánya miatt, ami különösen asztmás és porallergiás kisgyermekek jelenléte esetén már a tervezésnél fontos szempont lehet.

Nyáron hőtésre használható

A működési elv megegyezik a fűtésével, de ez esetben az előremenő víz hőmérséklete 14-16 °C, amely léghuzat és porterhelés nélküli, kellemes 26-27°C szobahőmérsékletet biztosít. A sugárzó hatás hőérzete miatt ezt a hőmérsékletet kb. 2°C -kal alacsonyabbnak, kellemesen hűvösnek érezzük. Az elérhető hűtőteljesítmény kb. 80 W/m2, tehát kisebb, mint a fűtőteljesítmény, ezért ebben az esetben a regisztereket célszerő a nagyobb felületű mennyezetre felhelyezni, ahol a hűtőhatás jobban érvényesül. A víz visszahűtését hűtőgéppel vagy természetes energiával lehet biztosítani. Természetes energia alatt értjük a fúrt kút energiáját, megyénkbe a talajvíz hőmérséklete 12-14 °C amely még túl hideg is a falhűtésünknek. Ha fűtés/hűtést szeretnénk elérni ez a kombinált megoldás bekerülési költségei valamivel magasabbak mint csak a fűtés rendszer költségei, de alacsonyabbak mint a klasszikus fűtés és légkondicionáló berendezések együtt.

Gyorsabb szabályozás

A falfűtést nagyon gyors szabályozhatósága még értékesebbé teszi. Ennek alapja, hogy a rendszer kis belső átmérőjű csőrendszerében lényegesen kevesebb melegvíz cirkulál a hagyományos fűtési rendszerekéhez képest (pl. a lapradiátoros rendszernek kb. 70%-a), ezért a felfűtési időszak rendkívül rövid. A sugárzó hőt hamar érzékelhetjük a vékony (2-7 mm-es) vakolattal fedett fűtőcsövek felől. Ezen kívül a rendszerhez olyan osztó-gyüjtőket ajánlunk, amely a könnyű szerelésen kívül lehetőséget nyújt a fűtési körök pontos és ellenőrizhető hidraulikai beszabályozására, valamint a helyiségek hőmérsékletének különálló mechanikus vagy automatikus szabályozására.

REFERENCIÁK REFERENCIÁK

Elege van már a porszívózás bosszúságaiból? Nem hallja közben a televíziót, vagy a rádiót? Nem tekeredik föl a vezeték? Bővebben